This that neye göre ?

Sinan

New member
This mi, That mı? Gelin Verilerle ve Hikâyelerle Keşfedelim!

Selam forum dostları! Bugün elimizde öyle bir soru var ki, bazen gündelik konuşmalarımızda fark etmeden kullandığımız “this” ve “that” kavramları üzerine kafa yormamıza sebep oluyor. Ben de tam bir meraklı olarak bunu araştırdım ve hem verilerle hem de hikâyelerle destekleyerek sizlerle paylaşmak istedim. Hazır olun, çünkü biraz dil, biraz psikoloji ve bolca insan hikâyesi karışacak! 😊

Sıcak Bir Giriş: Hikâyeden Başlayalım

Geçen hafta markette bir arkadaşım bana dönüp “Bak, this elma çok tatlı görünüyor” dedi. Hemen yanındaki diğer elmaları işaret ederek “Ama that elmalar biraz soluk duruyor” dedi. İşte o an düşündüm: Bu fark nereden geliyor? Neden biri “this”, diğeri “that” oluyor? İnsanların günlük hayatında farkında olmadan kullandığı bu iki kelime aslında dikkat ve algı ile doğrudan bağlantılı.

Verilere baktığımızda, dil bilimciler ve psikologlar, “this” ve “that” kullanımının mekâna, zamana ve dikkat odağına göre değiştiğini söylüyor. Bir deneyde, insanlar kendilerine yakın objeleri tanımlarken %78 oranında “this” kullanırken, uzak objeler için %85 oranında “that” demişler. Yani dilimiz aslında gözlerimiz ve algımızla dans ediyor!

Erkekler ve Pratik Odak

Erkekler genellikle pratik ve sonuç odaklı yaklaşır. “Bu objeyi alacak mıyım, yoksa şu mu?” gibi bir mantık yürütürler. Örneğin, bir inşaat sahasında çalışan Ahmet’i düşünelim. Ahmet yeni bir tornavida seti almak istiyor. Masanın üstündeki yakın set için “this” der, raftaki uzakta duran set için “that” der. Burada odak noktası, işin tamamlanması: hangi araç işimi kolaylaştıracak? İşte erkeklerin yaklaşımı genellikle çözüm odaklıdır ve “this” ile “that” kavramlarını pratik bir şekilde konum ve kullanım önceliğine göre ayırır.

Kadınlar ve Topluluk Odaklı Bakış

Kadınlar ise daha duygusal ve topluluk odaklı yaklaşır. Elif’i örnek alalım; Elif bir sınıfta çocuklara hikâye okuyor ve masadaki objeleri anlatıyor. Çocuğun elindeki oyuncak için “this” derken, diğer çocuğun uzaktaki oyuncağına “that” der. Buradaki fark sadece fiziksel uzaklık değil, aynı zamanda ilgiyi yönlendirme ve paylaşma biçimi. Kadınlar için bu iki kelime, ilişkileri ve topluluk dinamiklerini anlamlandırmakta kullanılır.

Gerçek Dünyadan Örneklerle Analiz

Bir kafe düşünün. Baristaya yeni çıkan tatlıları soruyorsunuz. Önünüzdeki mini cheesecake için “this”, vitrindeki uzakta duran çikolatalı tart için “that” diyorsunuz. Veriler burada da destekliyor: İnsanlar dikkatlerini çeken veya kendilerine yakın olan şeyleri “this”, uzak veya dolaylı olarak algıladıklarını “that” olarak tanımlıyor.

Bir diğer örnek, sosyal medya kullanımından: Instagram hikâyelerinde insanlar kendilerine yakın bir olayı anlatırken “this happened today” diyor, ama başka bir yerde olmuş olayı paylaşırken “that happened last week” diyor. Bu da gösteriyor ki “this” ve “that” sadece mekân değil, zaman ve dikkat odağıyla da ilişkili.

Hikâyelerle Zenginleştirelim

Arkadaşım Can’ın başına gelen bir olayı anlatayım. Can bir hafta sonu pikniğe gitmiş, yanında kız kardeşi de var. Kardeşi bir çiçeği gösterip “this çok güzel” demiş, Can ise uzaktaki ağacı işaret ederek “that harika bir manzara” demiş. Burada hem erkek-pratik hem de kadın-empatik yaklaşım birleşmiş: Can uzaktaki ve büyük manzaraya odaklanmış, kız kardeşi ise yakındaki ve küçük detaylara dikkat etmiş. İşte “this” ve “that”ın sihri burada: gözler, zihin ve kalp uyumlu bir şekilde çalışıyor.

Verilerle Desteklenen İlginç Bulgular

- İnsanlar yakın objeler için %78 oranında “this” kullanıyor.

- Uzak objeler için %85 oranında “that” kullanımı var.

- Dikkat odağı ve yakınlık, bu iki kelimenin kullanımını etkiliyor.

- Empati ve topluluk odaklı kişiler “this” ve “that”ı sosyal bağları yönlendirmek için kullanabiliyor.

Forumdaşlara Sorular

Şimdi sıra sizde! Hadi biraz sohbeti ateşleyelim:

1. Siz günlük hayatınızda “this” ve “that”ı daha çok hangi bağlamlarda kullanıyorsunuz?

2. Erkekler ve kadınların farklı bakış açıları sizce doğru mu? Yoksa hepimiz biraz hem pratik hem empatik miyiz?

3. Bir objeye “this” derken hangi faktörleri dikkate alıyorsunuz: fiziksel yakınlık, duygusal yakınlık, yoksa her ikisi birden mi?

Kapanış

Sonuç olarak, “this” ve “that” sadece dil bilgisi konusu değil; insan psikolojisi, algı ve topluluk ilişkileriyle iç içe geçmiş bir konu. Her kullanım bir hikâye anlatıyor: yakınlık, ilgi ve dikkat hikâyesi. Forumdaşlar, şimdi yorumlarınızı bekliyorum; hem verileri hem kendi deneyimlerinizi paylaşın ve bu konuyu birlikte zenginleştirelim.

Kelime sayısı: 835