Scholz için Bir Gerilemede, Muhafazakarlar Almanya’da Batı Eyaletini Tutuyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
BERLİN – Şansölye Olaf Scholz’un Sosyal Demokratları, Ukrayna’daki savaşın gölgesinde kalan bölgesel bir seçimde, Almanya’nın en kalabalık eyaletinin sandık başına gitmesiyle Pazar günü rekor düşük oy oranları elde etti.

Yarışmada yalnızca Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki yasama sandalyeleri yer aldı. Ancak harekatın Rus işgaliyle aynı zamana denk gelmesiyle, yarışta alışılmadık bir şekilde ulusal meseleler, özellikle de Avrupa kara savaşının yayılabileceği riskler ve enerji kaynakları konusundaki endişeler hakim oldu.

Bay Scholz, Almanya’da birçok partide popüler bir dava haline gelen savaşta Ukrayna’yı destekleme yaklaşımında tereddüt ettiği için giderek daha fazla eleştiriliyor ve partisi o zamandan beri karşılaştığı ilk büyük seçim sınavında bir bedel ödemiş görünüyor. altı aydan daha kısa bir süre önce iktidara geldi.

Projeksiyonlar, görevdeki Hıristiyan Muhafazakarların kazanmayı kolaylaştırdığını ve muhtemelen valiliğin bir koalisyon hükümetinin başı olduğunu gösterdi. Sosyal Demokratlar için yüzde 27’den az ve Yeşiller için yüzde 18’den az oy alırken, oyların yüzde 36’ya yakınını almaları bekleniyordu.


Trier Üniversitesi’nden bir siyaset bilimci olan Uwe Jun, “Bu, SPD için büyük bir hayal kırıklığı” dedi.

“Bu sonuçlar göz önüne alındığında,” dedi, “SPD, açıkça federal hükümetin itici gücü olarak algılanmadığını, ancak şu anda koalisyonda daha fazla destekleyici bir rol oynuyor gibi göründüğünü anlamalı.”

Rusya’nın 24 Şubat’ta işgalinden birkaç gün sonra, Bay Scholz Alman federal Parlamentosu’na seslendi ve çığır açıcı bir değişiklik sözü verdi ve Almanya ordusuna daha fazla harcama yapılmasının sinyalini verdi. Ancak o zamandan beri şansölye, Ukrayna’ya gerçekten yardımcı olacak politikalara ayak uydurduğu için birçok insanı vurdu.

Pazar günü ilk çıkış anket sonuçlarını duyduktan sonra Hıristiyan Demokratların destekçileri. Kredi… Sascha Schuermann/Getty Images

Savunma Bakanlığı nihayet düzinelerce zırhlı hava savunma sisteminin sevkiyatını duyurmadan önce Alman hükümetinin ağır silah ihracatına izin verip vermeyeceği konusunda haftalarca tartışmalar yaşandı.


Almanya’nın da işgal nedeniyle Rusya’yı cezalandırma konusunda tereddüt ettiği görülüyordu. Avrupa Birliği’nin diğer üyeleri, Almanya’nın, Almanların büyük ölçüde bağımlı olduğu Rus enerji ithalatını boykot etme kararlarını engellemeye çalıştığını söyledi.

Bay Scholz ayrıca dışişleri bakanını kendisi gitmek yerine Ukrayna’nın başkenti Kiev’e resmi bir ziyaret için gönderdiği için eleştirildi.

Yakın tarihli bir anket, Almanların yaklaşık üçte ikisinin Bay Scholz’u güçlü bir lider olarak görmediğini ve saygın gazetelerden Almanya’nın gürültülü tabloid gazetesi Bild’e kadar yorumcuların Pazar günkü seçimin sonucunu Bay Scholz’un ilk altı ayı hakkında lanet bir karar olarak aldığını ortaya koydu. ofis. Süddeutsche Zeitung’daki bir manşet, sonucu “şansölye aleyhine bir güvensizlik oyu” olarak nitelendirirken, Bild bunu “tarihi bir tokat” olarak nitelendirdi.

Seçmen tedirginliği Bay Scholz’un koalisyon ortaklarından Yeşiller’e zarar vermemiş görünüyor. Pazar günü, son seçimde kazanılan sayılar açısından en büyük kazananlar oldular ve 2017’deki performanslarını yaklaşık yüzde 12 artırdılar. Bay Scholz’un en popüler iki bakanı, hükümet koalisyonu içindeki popüler Ukrayna politikasının çoğunu bastırıyor gibi görünen Yeşiller partisi üyeleri. Bunlardan biri, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock geçen hafta Kiev’e gitti.

Federal hükümetteki üçüncü koalisyon ortağı olan Hür Demokrat Parti, eyalet oylarının yüzde 6’sından azını alarak sandıklarda başarılı olamadı.

Almanya’da bir eyalet seçimlerinde seçmen katılımı yüzde 56 ile alışılmadık derecede düşüktü.

Profesör Jun, “Bu, insanların şu anda hükümetin çalışmaları hakkında ne düşündüklerini gösteren bir ruh hali testi” dedi.

Seçmenler, Şansölye Angela Merkel’in emekli olmasının ardından federal seçimi kaybeden Hristiyan Demokrat Birlik’e önemli bir galibiyet verdi. Sosyal Demokratların eski kalbi olan endüstriyel batıda muhafazakarları iktidarda tutuyor, ancak önümüzdeki yıllarda seçmenlerin diğer birçok büyük eyalet seçimlerinde sandık başına gitmesiyle değişen bir dalganın sinyalini verebilir.


Parti lideri Friedrich Merz Twitter’da “CDU geri döndü, ileriye dönük rotamız doğrulandı” dedi.

Kuzey Ren-Vestfalya’daki Sosyal Demokrat lider Thomas Kutschaty Pazar günü. Kredi… Ina Fassbender/Agence France-Presse — Getty Images

Seçimler, Bay Scholz’un Aralık ayından bu yana üç partili koalisyonu yönettiği Berlin’deki federal siyaseti doğrudan etkilemiyor. Ancak büyük batı eyaletinde muhafazakar hükümete verilen destek, Bay Scholz’un hükümetini istikrarlı ve Sosyal Demokrat markasını güçlü tutmaya çalışırken yaşadığı sıkıntıları artırıyor.


Rusya-Ukrayna Savaşı: Önemli Gelişmeler

Kart 1/3


NATO’ya yaklaşıyor. Finlandiya hükümeti, İsveç’in iktidar partisinin ittifaka katılmayı da desteklediğini açıklamasından saatler önce ülkenin NATO üyeliğine başvuracağını duyurdu. NATO’ya kabul edilirse, her iki ülke de uzun bir askeri uyumsuzluk tarihini bir kenara bırakacak.


McConnell ziyaretleri. Azınlık lideri Kentucky’den Senatör Mitch McConnell, Başkan Volodymyr Zelensky ile görüşmek üzere diğer üç kıdemli Cumhuriyetçi senatörle Ukrayna’yı ziyaret etti. Gizli ziyaret, Senato liderlerinin Ukrayna’ya 40 milyar dolarlık bir yardım paketini geçirmeye çalışmasıyla gerçekleşti.


Yerde. İngiltere Savunma Bakanlığı bir raporda, Rusya’nın Ukrayna’nın doğu Donbas bölgesini ele geçirme kampanyasında “hız kaybettiğini” söyledi. Ajans, Moskova’nın “şimdi muhtemelen Şubat ayında taahhüt ettiği kara muharebe kuvvetlerinin üçte birinin kaybına uğradığını” söyledi.


Eğitim, güvenlik ve enerji gibi bölgesel konuların yanı sıra, muhafazakar devlet bölümü liderleri Sosyal Demokratları Moskova ile yakın ilişkilere sahip olmakla suçladıkları için kampanya doğrudan Rusya’yı da ele aldı.

Almanya’da yaşayan her beş kişiden birine ve 12 milyon seçmene ev sahipliği yapan Kuzey Ren Vestfalya, federasyonun en önemli eyaletlerinden biri. Farklı yapısı nedeniyle, şehirlerinde uzun bir işçi egemenliği geleneği ve kırsal kesimlerde daha muhafazakar kaleleri ile en temsili devletlerden biridir. Almanya’nın madencilik ve imalat işlerinin çoğuna ev sahipliği yapıyor ve geçen yüzyılın sonunda on yıllardır Sosyal Demokratların elindeydi.

Muhafazakarların zaferi, 1962’den bu yana ilk kez CDU’nun eyalette arka arkaya iki dönem güvence altına alması oldu. Hendrik Wüst, Ekim ayında valiliği devraldı.

Muhafazakar galibiyet, geçen hafta kuzeydeki küçük bir eyalet olan Schleswig-Holstein’da Sosyal Demokratların yenilgiye uğramasının ardından geldi. Muhafazakarlar bu eyalette yüzde 42 gibi dikkate değer bir oy aldılar; Nispeten bilinmeyen bir adayla yarışan Sosyal Demokratlar, geceyi sadece yüzde 16 ile bitirdi.


Ancak buradaki riskler farklıydı çünkü sadece Schleswig-Holstein, Kuzey Ren-Vestfalya olarak nüfusun altıda birine sahip olduğu için değildi. Bunun ötesinde, son derece popüler muhafazakar vali Daniel Günther, ulusal düzeyde tanınan bir kişidir ve başarılı bir pandemi yanıtı ile itibar kazanmıştır.

Kuzey Ren Vestfalya’yı yönetmek için yarışan adaylardan hiçbiri eyalet dışında iyi tanınmıyor. SPD, önceki Sosyal Demokrat hükümette adaletten sorumlu devlet bakanı olarak görev yapan 53 yaşındaki Essenli bir avukat olan Thomas Kutschaty tarafından yönetiliyordu.

Koalisyon temelli siyasetin doğası gereği, muhafazakarların Pazar günkü galibiyeti, ancak Yeşilleri (veya SPD’yi) bir koalisyon kurmaya ikna edebilirlerse muhafazakar bir hükümete yol açacaktır. kralcı.

Düsseldorf’taki Kuzey Ren-Vestfalya Parlamentosu. Kredi… Friedemann Vogel/EPA, Shutterstock aracılığıyla
 
Üst