Finlandiya cumhurbaşkanı NATO’ya katılma girişimini başlatırken ‘yeni bir çağdan’ bahsediyor.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
HELSINKI, Finlandiya — Finlandiya hükümeti Pazar günü yaptığı açıklamada, onlarca yıllık stratejik uyumsuzluğa son verecek ve Batı askeri ittifakının yıllardan beri en önemli genişlemelerinden birinin yolunu açacak bir hareket olan NATO üyeliğine başvuracağını duyurdu.

Karar Pazar günü, önemli dış politika kararları veren cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’nun başkanlığındaki bir komite olan Dış ve Güvenlik Politikası Bakanlar Komitesi tarafından açıklandı.

Duyuru geniş çapta bekleniyordu ve Perşembe günü Bay Niinisto ve Başbakan Sanna Marin tarafından Parlamentoyu ittifaka “gecikmeden” katılmak için oy vermeye çağıran ortak açıklamanın ardından geldi. Finlandiya halkı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini başlatmasından bu yana geçen yaklaşık üç ay içinde ezici bir çoğunlukla üyelik lehine eğildi.

Ancak, çoğunlukla dış politikadan sorumlu olan Bay Niinisto ve Bayan Marin, konuyla ilgili tam bir meclis tartışması ve oylama yapılması konusunda ısrar ettiler. Cumartesi günü, Bayan Marin’in iktidardaki Sosyal Demokrat Partisi, başvuruyu destekledi. Parlamento tartışması Pazartesi günü başlayacak ve formalite sayılan oylama o gün veya Salı günü gelebilir.


Bay Niinisto, “Bu tarihi bir gün, yeni bir dönem başlıyor” dedi. “Demokrasinin işleyişine dikkat çekmek istiyorum.”

Rusya Finlandiya ile sınır paylaşıyor ve NATO üyeliğini bir tehdit olarak görüyor. Moskova’yı rahatlatmak için bariz bir çabayla, Bay Niinisto şunları söyledi: “Güvenlik sıfır toplamlı bir oyun değil. Finlandiya’nın güvenliği arttığında kimseden uzak değildir.”

Finlandiya’nın İskandinav komşusu İsveç de Pazar günü, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin yoğun iç tartışmalardan sonra NATO’ya katılmaya karşı geleneksel tutumunu değiştirdiğini ve bunu Parlamentoda oylayacaklarını açıklamasının beklendiği Pazar günü NATO’ya katılmaya daha da yaklaşabilir. .

Salı günü, Bay Niinisto’nun İsveç’e iki günlük bir devlet ziyaretine başlaması planlanıyor. Her iki parlamentonun da devam etmek için oy kullanacağını varsayarak, bu ziyaret sırasında ortaya çıkabilecek iki ülkenin başvurularını “el ele” sunacağına dair yaygın bir varsayım var.

NATO, İsveç ve Finlandiya ile zaten yakın bir şekilde çalıştığı için her iki başvuruyu da hızla onaylamayı beklediğini söyledi. Ardından, mevcut 30 üyenin tümünün hükümetleri başvuruları onaylamalıdır.
 
Üst