Denizli’de milyonlarca yıllık tarihi keşif: Fransa’dan bilim insanları apar topar Türkiye’ye geldi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Denizli’de 20 yıl traverten ocaklarında maden mühendisi olarak çalıştıktan daha sonra 6 yıl evvel kendi fabrikasını kuran Süleyman Burkay, traverten blokları kesilirken başında bekliyor.

YENGEÇ, YAPRAK VE KEMİK FOSİLLERİ ÇIKTI

Kesilen traverten blokları ortasından çıkan yengeç, yaprak ve kemik fosillerini deposunda saklayan Burkay’ın elinde 30’ a yakın fosil bulunuyor.

Burkay’ın muhafaza altına aldığı fosiller Fransa’dan gelen bilim insanlarının da ilgisini çekti.

Fabrikaya gelerek inceleme yapan bilim insanları fosillere numara verip kayıt altına aldı.

Fabrikasında Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi sonları ortasında bulunan Ballık Boğazı Mevkii’nden çıkartılan traverten bloklarını kesip ebatladıklarını anlatan maden mühendisi Burkay, yılda 15 bin tona yakın traverten kesiti yaptıklarına dikkat çekti.

‘MİLYONLARCA YILLIK FOSİLLER BULDUK’

Bir fosilin oluşması için milyonlarca yılın geçmesi gerektiğini belirten Süleyman Burkay, “2003 yılından beri ocaklarda maden mühendisi olarak çalışmaktayım. 20 yıl mühendis olarak çalıştıktan daha sonra 2017 yılında fabrikayı kiralayıp kendi bünyemde taşlarla uğraşmaya başladım.

bu biçimdedan beri kestiğimiz taşlarda kimi fosillere rastladık. Bulduğunuz taşları kendi bünyemizde biriktirip sakladık.

Daha evvel maden mühendisi çalıştığım için bu çeşit fosillerin kıymetini anlayabiliyorum. Milyonlarca yıllık fosillere karşılaştık.” dedi.

‘FRANSA’DAN BİLİM İNSANLARI GELİP NUMARALANDIRDILAR’

Daha hayli yengeç ve hayvan kemik kesimleri gördük. Bu kemik modülleri için Fransa’dan 2-3 bilim insanları gelip denetim ettiler ve kimilerine numara verdi.

Bu kemik kesimleri için Fransa’dan 2-3 bilim insanları gelip denetim ettiler ve kimilerine numara verdi.

Bunların ne olduğunu anlamak için kayıt altına alıp gittiler. Bunları saklamaya devam edeceğim” dedi.

Traverten blokları kesilirken başında beklediğini personellerin ve kendi dikkatiyle fosilleri toplamayı başardığını anlatan Burkay, topladığı fosillerden 15 adedini de Afyon’da bulunan fosil müzesine sergilenmek üzere gönderdiğini, Denizli’de de fosillerle ilgili müze kurulması halinde muhafaza altına aldığı fosillerden, müzeye bağışlayabileceğini kelamlarına ekledi.