Batak kaçtan başlar ?

Romantik

New member
Dün akşam arkadaş grubunda yine o meşhur tartışma başladı: “Batak kaçtan başlar?” Masadaki herkes bir anda kendini yıllardır kahvehane köşelerinde turnuva kazanmış profesör ilan etti. Biri “Batak 8’den başlar, başka türlüsü olmaz” diye ciddi ciddi konuşurken, diğeri elindeki kartlara bakıp “Benim elim zaten hayatın kendisi gibi, ne çıkacağı belli değil” diyerek felsefi bir giriş yaptı. Kısacası dört kişinin oynadığı bir kart oyunu, beş dakikada strateji toplantısına dönüştü.

Aslında Batak’ın güzelliği de burada yatıyor. Sadece kartları bilmek değil, oyunun hangi kuralla oynandığını anlamak gerekiyor. Çünkü “Batak kaçtan başlar?” sorusunun tek bir cevabı yok. Oynanan Batak türüne, bölgesel alışkanlıklara ve masadaki oyuncuların anlaşmasına göre değişebiliyor. Gelin bu konuyu biraz kartların arasından çıkarıp, sohbet havasında inceleyelim.

Batak Kaçtan Başlar? En Yaygın Kurallar Neler?

Batak denildiğinde birçok kişinin aklına ilk gelen oyun türü ihaleli Batak’tır. Klasik ihaleli Batak’ta oyuncular genellikle ellerindeki kartlara güvenerek kaç el alabileceklerini söyler. Türkiye’de en yaygın uygulamalardan birinde ihale 8’den başlar. Yani oyuncular “8 alırım” diyerek oyuna giriş yapabilir. Daha yüksek teklif veren oyuncu koz rengini belirleme hakkını kazanır.

Ancak burada küçük bir parantez açmak gerekir: Batak, Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı kurallarla oynanabilen bir oyundur. Bazı masalarda 7’den başlayan versiyonlara, bazı yerlerde ise farklı ihale sistemlerine rastlamak mümkündür. Bu yüzden yeni bir masaya oturulduğunda en önemli kart kuralı şudur: Önce konuş, sonra oyna. Çünkü Batak’ta yanlış anlaşılma bazen yanlış kart atmaktan daha büyük bir yenilgi sebebidir.

Hiç kimse ilk elde “Ben böyle oynarım” deyip masanın tarihini değiştiren kişi olmak istemez. Çünkü Batak masalarında yazılı olmayan kurallar da vardır. Mesela yeni gelen oyuncuya birkaç dakika açıklama yapılır, ama aynı kişi üç el sonra büyük hata yaparsa herkes aynı anda “Biz sana anlatmıştık” korosuna katılır.

Batak Sadece Şans mı, Yoksa Strateji Oyunu mu?

Batak’ı sadece şansa bağlamak büyük haksızlık olur. Elbette dağıtılan kartların etkisi vardır, ancak iyi oyuncu ile kötü oyuncu arasındaki fark genellikle karar verme aşamasında ortaya çıkar. Hangi kartın ne zaman saklanacağı, rakibin elindeki güçlü kartların tahmin edilmesi ve koz yönetimi oyunun temel noktalarıdır.

Bazı erkek oyuncular oyuna daha çözüm odaklı yaklaşarak ellerindeki kartları adeta küçük bir proje planı gibi analiz edebilir. Örneğin Murat isimli bir oyuncu, daha ilk elde rakiplerin hangi kartları kullanabileceğini hesaplayıp birkaç hamle sonrasını düşünür. Onun için Batak biraz satranç gibidir; her kartın masada bir görevi vardır.

Fakat aynı masada Elif gibi bir oyuncu da olabilir. Elif kartları yalnızca sayılar olarak görmez, masadaki insanların oyun tarzını da okumaya çalışır. Kim risk alıyor, kim çekingen davranıyor, kim güçlü kartı saklıyor? Bunları gözlemleyerek strateji geliştirir. Onun yaklaşımı daha ilişki ve iletişim odaklıdır; rakibin davranışlarını anlamak oyunun önemli bir parçasıdır.

Burada önemli nokta, kadınların veya erkeklerin tek bir oyun tarzına sahip olduğu değildir. Her iki yaklaşım da kişiden kişiye değişir. Bazı erkek oyuncular tamamen sezgileriyle oynarken bazı kadın oyuncular inanılmaz matematiksel hesaplamalar yapabilir. Bazıları ise sadece arkadaşlarıyla keyifli vakit geçirmek için masaya oturur. Batak’ın eğlencesi de farklı karakterlerin aynı oyunda buluşmasından gelir.

İyi Bir Batak Oyuncusunun Özellikleri Nelerdir?

İyi bir Batak oyuncusu sadece çok kart bilen kişi değildir. Asıl mesele oyunu okumaktır. Kartları saymak kadar, masanın havasını anlamak da önemlidir.

Deneyimli oyuncular genellikle şu noktalara dikkat eder:

Eldeki güçlü kartları gereksiz yere erken kullanmamak,

Rakiplerin oynadığı kartlardan bilgi toplamak,

Verilen ihale ile gerçek el gücü arasında denge kurmak,

Takım oyunlarında partnerin stratejisini desteklemek,

Kaybedilen eli kişisel mesele haline getirmemek.

Çünkü Batak masasındaki en komik anlardan biri şudur: Oyuncu büyük bir özgüvenle “Bu el kesin benim” der, birkaç dakika sonra masaya bakıp sessizce çayından bir yudum alır. İşte o an Batak insana mütevazılığı öğretir.

Birçok oyuncu için en değerli deneyim, kazanılan eller değil; yıllar içinde oluşan masa kültürüdür. Aynı arkadaş grubuyla oynanan Batak zamanla küçük geleneklere dönüşür. Kim hızlı oynar, kim düşünürken tavana bakar, kim kötü el gelince “Ben zaten deneme yapıyordum” der… Bunların hepsi oyunun hikâyesine eklenir.

Batak Öğrenirken Yapılan Komik Hatalar

Yeni başlayanların en büyük hatalarından biri, ellerindeki kartların gücünü fazla abartmalarıdır. Beş tane güçlü kart görünce hemen yüksek ihale vermek isteyen oyuncu, birkaç el sonra gerçeklerle tanışabilir.

Bir başka klasik hata da kozun önemini hafife almaktır. Koz, Batak’ın gizli kahramanıdır. Doğru zamanda kullanılan küçük bir koz bile oyunun kaderini değiştirebilir. Yanlış zamanda harcanan büyük bir koz ise oyuncuya “Ben bunu neden yaptım?” dedirtebilir.

Yeni oyunculara tavsiye edilen en önemli şeylerden biri ise kaybetmekten korkmamaktır. Çünkü Batak okuyarak öğrenilen bir oyundur. İlk birkaç oyunda hata yapmak normaldir. Hatta bazen en unutulmaz hikâyeler büyük kayıplardan çıkar.

“Hatırlıyor musun, geçen yıl 10 diye girdin, iki el sonra herkes seni kurtarmaya çalıştı?” gibi cümleler yıllar sonra bile arkadaş ortamlarında anlatılır.

Batak Masasında Asıl Kazanılan Şey Nedir?

Batak’ın başlangıç sayısı önemli olsa da, oyunun asıl değeri rakamların çok ötesindedir. 8’den başlayan bir oyun da olabilir, farklı kurallarla oynanan bir masa da… Önemli olan oyuncuların birbirini anlaması, strateji kurması ve eğlenmesidir.

Belki de en güzel soru şudur: Bir oyunda gerçekten kazanmak, en fazla eli almak mıdır; yoksa yıllar sonra bile anlatılacak güzel anılar biriktirmek mi?

Çünkü iyi bir Batak masasında kartlar dağıtılır, hesaplar yapılır, bazen büyük zaferler kazanılır. Ama sonunda herkes aynı masadan kalkar ve bir sonraki oyunun ne zaman oynanacağını konuşmaya başlar. İşte Batak’ı özel yapan şey tam olarak budur: Bir deste karttan çok daha fazlası olması.