Başucu kitabı kimin ?

Emlakci

Global Mod
Global Mod
Başucu Kitabının Peşinde: Eski Bir Sandıkta Başlayan Hikâye

Geçen yaz babaannemin evini düzenlerken eski bir sandığın içinden çıkan tozlu bir defter yüzünden başıma gelenleri sizinle paylaşmak istiyorum. Açıkçası o sandığı açarken büyük bir edebî keşif yapacağımı düşünmüyordum. Amacım sadece yıllardır kullanılmayan eşyaları ayırmaktı. Fakat kapağında el yazısıyla “Başucu kitabım” yazan küçük bir defter bulunca elim durdu.

İlk düşündüğüm şey şuydu: “Başucu kitabı kimin acaba?” Çünkü bu ifade sanki tek bir kişiye ait özel bir eşya gibi duruyordu. Bir kitabın sahibi olur, yazarı olur, okuyucusu olur… Ama “başucu kitabı” dediğimiz şey gerçekten kime aittir?

Belki kitabı yazana mı? Belki yıllarca yanında taşıyana mı? Yoksa her okuduğunda kendinden yeni bir parça bulan kişiye mi?

Bu sorunun cevabını ararken ailemin, mahallemizin ve hatta geçmiş nesillerin hikâyelerine uzanan ilginç bir yolculuğa çıktım.

Sandıktan Çıkan Defter ve Unutulmuş Bir Hikâye

Defteri açtığımda ilk sayfada babaannemin annesine ait birkaç cümle gördüm. Yıllar önce yazılmış bu satırlarda bir kadının savaş dönemindeki hayatından, ailesini ayakta tutma çabasından ve okuduğu bir kitabın ona verdiği güçten bahsediliyordu.

O kitabın adı yazmıyordu. Sadece “Her zor günümde yanımda duran kitap” ifadesi vardı.

Merakım iyice arttı. Ailemizde bu kitabı bilen biri var mı diye araştırmaya başladım. Önce amcama sordum. O, yıllarca mühendislik yapmış, her problemi planlarla çözmeye alışmış biriydi.

“Önce iz sürmemiz lazım” dedi. “Kitabın kimden geldiğini, hangi tarihte okunduğunu bulursak cevaba ulaşırız.”

Onun yaklaşımı tam bir araştırma planı gibiydi. Eski fotoğraflara baktı, tarihleri karşılaştırdı, aile büyüklerinden duyduğu bilgileri not aldı.

Teyzem ise farklı bir noktaya odaklandı.

“Belki önemli olan kitabın nereden geldiği değil, kimin hayatına dokunduğudur” dedi.

O an fark ettim ki aynı soruya iki farklı pencereden bakıyorduk. Biri çözümün izini sürüyordu, diğeri hikâyenin insan tarafını arıyordu.

Aslında ikisi de haklıydı.

Başucu Kitabı Kime Aittir? Yazarına mı, Okuyucusuna mı?

Araştırmaya devam ettikçe ilginç bir gerçekle karşılaştım. “Başucu kitabı” aslında belirli bir kişiye ait özel bir tür değildir. Bir insanın hayatında sürekli geri döndüğü, kendisine ilham veren, düşüncelerini değiştiren veya zor zamanlarında destek olan kitaplara verilen bir isimdir.

Edebiyat tarihinde birçok insanın böyle kitapları olmuştur. Bazıları felsefi eserleri yanında taşımış, bazıları romanlarla kendini yeniden keşfetmiş, bazıları ise bilimsel kitaplardan güç almıştır.

Bir kitabın başucu kitabı olması, onun herkes için aynı anlamı taşıdığı anlamına gelmez.

Bir doktor için yıllarca kullandığı bir tıp kitabı olabilir. Bir öğretmen için öğrencilerine yaklaşımını değiştiren bir eser olabilir. Bir çiftçi için doğayla ilgili eski bir rehber olabilir.

Yani başucu kitabının gerçek sahibi kimdir?

Belki de cevap şudur: Kitap, kendisine anlam veren kişiye aittir.

Mahallenin Eski Kütüphanesinde Saklı Cevap

Aile araştırmam beni mahallemizdeki eski bir kütüphaneye kadar götürdü. Orada yıllardır görev yapan emekli öğretmen Nermin Hanım ile tanıştım.

Nermin Hanım, gençliğinde köy okulunda öğretmenlik yapmıştı. Bana geçmişte kitapların bugünkü kadar kolay ulaşılabilir olmadığını anlattı.

“Eskiden bir kitap, bir mahallede elden ele dolaşırdı” dedi. “Bir kişinin okuduğu kitap, aylar sonra başka birinin başucu kitabı olurdu.”

Bu söz beni çok düşündürdü.

Bugün kitaplara ulaşmak çok kolay. Tek bir tıklamayla binlerce kitaba ulaşabiliyoruz. Fakat geçmişte bir kitabın değeri bazen onun kaç kişiye ulaştığıyla ölçülüyordu.

Nermin Hanım’ın anlattığına göre bazı köylerde insanlar ortak kitap okuma toplantıları yaparmış. Bir kişi kitabı okur, sonra diğerleriyle düşüncelerini paylaşırmış.

Bir kitabın sahibi aslında tek kişi değilmiş. Bir topluluğun ortak hafızasına dönüşebilirmiş.

Farklı İnsanlar, Farklı Başucu Kitapları

Araştırmam sırasında karşılaştığım insanların başucu kitapları birbirinden tamamen farklıydı.

Mahalledeki genç bilgisayar mühendisi Kerem, karar verirken kendisine yardımcı olan strateji kitaplarını seviyordu.

“Ben kitaplarda sistem arıyorum” diyordu. “Bir sorun varsa onu parçalara ayırıp çözmek hoşuma gidiyor.”

Onun için kitaplar bir yol haritası gibiydi.

Arkadaşım Zeynep ise insan hikâyelerini anlatan romanlardan vazgeçemiyordu.

“Bir karakterin yaşadığı duyguyu anlamak, bazen gerçek hayatta bir insanı anlamama yardım ediyor” diyordu.

Onun için kitaplar insanlar arasındaki görünmez bağları güçlendiren araçlardı.

Fakat ilginç olan şuydu: Kerem sadece mantıkla hareket eden biri değildi, Zeynep de sadece duygularıyla karar veren biri değildi.

Kerem bazen bir roman okuyup insanların davranışlarını anlamaya çalışıyordu. Zeynep ise hayatındaki sorunlarda plan yapmayı ve strateji kurmayı öğrenmişti.

Belki de asıl mesele kadınların veya erkeklerin nasıl düşündüğü değil; insanların farklı düşünme biçimlerini bir araya getirebilmesidir.

Başucu Kitaplarının Tarihten Günümüze Yolculuğu

Tarih boyunca kitapların insanlar üzerindeki etkisi büyük olmuştur. Eskiden el yazması eserler büyük bir değer taşırken, matbaanın yaygınlaşmasıyla kitaplar daha geniş kitlelere ulaşmıştır.

Kitapların kişisel yaşamda önemli bir yere sahip olması da bu süreçle birlikte güçlenmiştir.

Bir zamanlar sadece belirli kesimlerin ulaşabildiği eserler, zamanla toplumun farklı gruplarına ulaştı. Kadınların, gençlerin, işçilerin ve farklı sosyal çevrelerin okuma alışkanlıkları değişti.

Başucu kitabı kavramı da bu değişimin bir parçası oldu. Çünkü kitap artık sadece bilgi taşıyan bir nesne değil, kişinin kendisiyle kurduğu bir iletişim aracına dönüştü.

Bir kitabın değeri sadece içinde yazanlarla değil, okuyucunun hayatında oluşturduğu izlerle ölçülmeye başladı.

Son Sayfa: Kitabın Gerçek Sahibi Kim?

Aylar süren araştırmadan sonra babaannemin sandığındaki defterin hangi kitaptan bahsettiğini kesin olarak öğrenemedim.

Ama belki de en güzel cevap buydu.

Çünkü bazen bir hikâyenin amacı tek bir sonuca ulaşmak değil, yeni sorular ortaya çıkarmaktır.

Başucu kitabı kimin?

Yazarın mı?

İlk okuyanın mı?

Yıllarca saklayanın mı?

Yoksa hayatının bir döneminde o kitaptan güç alan herkesin mi?

Belki de başucu kitabı, sahibini arayan bir eşya değildir. Tam tersine, doğru insanı bulduğunda anlam kazanan sessiz bir yol arkadaşıdır.

Belki bugün sizin başucunuzda duran kitap da yıllar sonra başka birinin hayatına dokunacak.

Peki sizin başucu kitabınız hangisi? Onu özel yapan şey kitabın kendisi mi, yoksa sizin onunla yaşadığınız hikâye mi?