Örtülü Mesaj Nedir ?

Deniz

New member
Örtülü Mesaj Nedir? İletişimdeki Gizli Katmanları Keşfetmek

Merhaba forumdaşlar!

Son zamanlarda iletişim üzerine sıkça düşünmeye başladım. Hepimiz gündelik hayatımızda, bazen doğrudan, bazen de örtük mesajlarla bir şekilde başkalarına fikirlerimizi iletmek zorunda kalıyoruz. Bugün, özellikle dikkatimi çeken bir kavramı tartışmak istiyorum: Örtülü mesaj. Birçok kişi bu terimi duyduğunda, hemen bir psikolojik oyun veya gizli anlam taşıyan bir konuşma tarzını çağrıştırır. Ama ne kadar farkındayız ki, günlük hayatımızda hepimiz sıkça örtülü mesajlar kullanıyoruz?

Bu yazıda, örtülü mesajların ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı ve bu mesajların hem bireyler hem de toplumlar için ne anlama geldiği üzerine derinlemesine bir analiz yapacağım. Örtülü mesajlar yalnızca kelimelerle değil, beden diliyle, davranışlarla da iletilir. Erkekler genellikle bu mesajları pratik bir çözüm veya hedefe ulaşmak için kullanırken, kadınlar daha çok toplumsal anlam taşıyan ve duygusal bağlantılar kurmaya yönelik bu tür mesajları tercih edebilirler. Gelin, bu iki bakış açısını harmanlayarak konuyu ele alalım.

Örtülü Mesaj Nedir?

Örtülü mesaj, doğrudan ifade edilmek istenmeyen bir düşüncenin, duygu ya da niyetin, dolaylı yoldan, genellikle ima yoluyla iletilmesidir. Yani bir kişi, söylemek istediğini doğrudan dile getirmek yerine, daha dolaylı yollarla anlatmayı tercih eder. Bu mesajlar çoğu zaman sözcüklerin arkasında gizli bir anlam taşır ve alıcı, bu gizli anlamı çözmek için daha fazla çaba sarf eder.

Örnek olarak, bir kişinin "Yine çok yoğunsun, değil mi?" demesi, aslında "Beni biraz daha önemsemeni isterdim" anlamına gelebilir. Burada doğrudan bir istek veya şikayet dile getirilmez; bunun yerine, gizli anlam, alıcıya dolaylı bir şekilde iletilir. Bu tarz bir iletişim, genellikle kişisel ilişkilerde, iş ortamlarında veya toplumsal bağlamlarda sıkça görülür.

Peki, bu örtülü mesajlar ne kadar etkili? Kimi zaman istenmeyen sonuçlar doğurabilirler, çünkü alıcı, iletilen mesajı doğru bir şekilde çözümlemek zorunda kalır. Diğer yandan, bu tarz mesajlar, bazen sosyal normlara uygunluk sağlamak veya doğrudan çatışmadan kaçınmak için kullanılır.

Erkeklerin Perspektifi: Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşım

Erkekler genellikle iletişimde daha doğrudan ve pratik bir yaklaşım benimseme eğilimindedirler. Birçok erkek, meseleye "bu konuda ne yapmalıyım" şeklinde bakar ve en kısa yoldan çözüm üretmek ister. Bu noktada, örtülü mesajlar kullanmak yerine, açık ve net ifadelerle iletişime geçmeyi tercih edebilirler.

Ancak, erkekler de bazen dolaylı mesajları kullanabilir. Özellikle iş hayatında veya sosyal ilişkilerde, bazı konuları doğrudan dile getirmek yerine, küçük ima ve gönderme yaparak, karşı tarafın anlamasını sağlayabilirler. Örneğin, bir erkek arkadaşına "İyi görünüyorsun, bu yeni takım elbise mi?" demek, aslında onun yeni aldığı kıyafetleri beğenmekten çok, "Bunu ne zaman aldın, bana da almak gerekebilir" anlamına gelebilir.

Erkeklerin bu tür örtülü mesajları kullanma amacı, çoğu zaman sosyal normlara uymak, dolaylı yoldan çözüm üretmek veya rahatsızlık yaratmaktan kaçınmaktır. Ancak, bu tarz dolaylı mesajlar, çoğu zaman yanlış anlaşılmalara ve çatışmalara neden olabilir. Erkekler, açık ve doğrudan iletişimi tercih ettiklerinde, daha net bir çözüm ve sonuç alacaklarını bilirler.

Kadınların Perspektifi: Duygusal ve Toplumsal Bağlantılar

Kadınlar için ise, iletişim çoğu zaman daha duygusal ve toplumsal bağlarla şekillenir. Kadınlar, başkalarıyla kurdukları bağları güçlendirmek, empatik ilişkiler kurmak için dolaylı mesajlara başvururlar. Örtülü mesajlar, genellikle başkalarının duygusal durumlarına saygı gösterme, incitmeden iletilmesi gereken bir düşünceyi aktarma amacı taşır.

Bir kadın, "Bugün neden o kadar sessizsin?" demek yerine, "Sana bir şey olursa, her zaman konuşabilirsin" gibi dolaylı bir mesajla, aslında karşısındaki kişiye hem duygusal destek sunar hem de onları rahatlatmaya çalışır. Burada, duygu ve empati ön plandadır ve kadınlar, bu tarz dolaylı mesajlarla toplumsal bağlarını güçlendirmeyi hedeflerler.

Kadınların bu tarz dolaylı mesajlar kullanma şekli, çoğu zaman toplumsal baskılara dayanır. Kadınlar, doğrudan ve sert bir iletişim yerine daha naif ve kabul edilebilir yollarla hislerini iletme eğilimindedir. Bu, kadınların toplumsal rollerine uygun olarak, başkalarını kırmaktan kaçınma ve ilişkiyi sürdürme çabasıyla ilgilidir.

Gerçek Hayattan Hikayeler: Örtülü Mesajların Etkisi

Gerçek hayattan örneklerle destekleyecek olursak, örneğin bir iş yerinde kadın ve erkek çalışanları düşünelim. Bir kadın, iş arkadaşına "Bence bu projede daha fazla yardım alman gerekebilir" dediğinde, aslında “Ben sana yardım edebilirim” ya da “Sana daha fazla destek vermem gerek” gibi örtülü bir mesaj iletmektedir. Aynı cümleyi bir erkek çalışanın söylediğini düşünelim. Erkek, muhtemelen çok daha doğrudan bir ifade kullanır ve "Ben sana yardımcı olabilirim" şeklinde açıkça belirtir.

Bu iki örnek, erkeklerin genellikle daha doğrudan, pratik bir dil kullandığını; kadınların ise toplumsal ve duygusal bağları güçlendirmek amacıyla örtülü mesajlar kullandığını gösteriyor.

Forumda Tartışmaya Açık Sorular

- Örtülü mesajlar iletişimde daha fazla anlaşılabilirlik mi sağlar, yoksa daha fazla karışıklık yaratır mı?

- Erkekler ve kadınlar arasındaki örtülü mesaj farkı, toplumsal rollerle mi yoksa kişisel tercihlerle mi ilgilidir?

- İletişimde açık ve doğrudan olmanın daha fazla tercih edilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz, yoksa örtülü mesajların belirli sosyal durumlar için gerekli olduğunu mu savunuyorsunuz?

Bu sorulara yanıtlarınızı merakla bekliyorum! Hep birlikte, örtülü mesajların gündelik iletişimde nasıl önemli bir yer tuttuğunu daha derinlemesine tartışabiliriz.