İngiliz Çiftçiler İçin Brexit’in Etkileri Daha Açık Hale Geldi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
BOSTON, İngiltere – Kırk yıl boyunca, Sarah Pettitt’in ailesinin evinin yakınında kiraladığı başlıca tarım arazisi, lüks İngiliz süpermarketlerinin raflarına konulacak mor filizlenen brokoli de dahil olmak üzere bol sebze mahsulü üretti. Ancak Doğu Avrupa’dan işçi alımını sınırlayan Brexit sonrası göç kuralları devreye girdiğinde, İngiltere’nin doğu kıyı şeridine yakın bu bölgede hayati bir işçi akışı kurudu.

Bayan Pettitt, üretimi beşte bir oranında azaltmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.

100 dönümlük geniş arazinin üzerinde gri bulutlar asılıyken, “İnsanların gelip hasat etmesini sağlayamazsanız, arka cebinizden sterlinlik banknotlarınızı çıkarıp ateşe atmayacaksınız,” dedi. ailesinin yerel bir çiftçiden rutin olarak kiraladığı, ancak şimdi vazgeçtiği düz, verimli toprak.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin ekonomik alanını terk ederek blok vatandaşlarının İngiltere’de otomatik olarak çalışma olanağını sona erdirmesinden iki yıl sonra, Brexit’in etkileri ekonomi genelinde ortaya çıkıyor. İki araştırma enstitüsü olan Avrupa Islahat Merkezi ve İngiltere’de Değişen Avrupa’ya göre, en açık olanlardan biri, çoğu ulaşım, perakende ve konaklama dahil olmak üzere daha az vasıflı işlerde çalışan yaklaşık 330.000 işçi açığı.

Bu işçi kıtlığı özellikle gıda ve tarım sektörlerini çok etkiledi. Ulusal Çiftçiler Birliği tarafından yapılan bir ankete göre, geçen yıl 22 milyon pound (yaklaşık 27 milyon $) değerinde meyve ve sebze hasat edilmedi. Ankette, yanıt verenlerin yüzde 40’ı mahsul kayıpları yaşadıklarını ve yarısından fazlası üretimi kıstıklarını söyledi.


Bayan Pettitt, örneğin, daha fazla Polonyalı, Letonyalı veya Litvanyalıyı Boston’a kabul ederdi – “bu harika olurdu” dedi. Ancak İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde oy kullanmasından bu yana birçok kişi ülkeyi terk etti ve Brexit, yenilerini işe almayı zorlaştırıyor. Ve ekinleri hasat etmenin birçok Britanyalının uzun süredir kaçındığı bir iş olduğunu söyledi.

Boston, Polonya vatandaşlarının ve diğer eski Komünist ulusların Britanya’da çalışma hakkını elde ettiği 2004’ten sonra büyüdü. Kredi… The New York Times için Andrew Testa

Bir tarımsal işe alım grubu tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre Brexit, “göçmen işçilerde büyük bir düşüş” anlamına geliyordu.

2016’daki oylama sırasında, Brexit destekçileri, özellikle göçün kontrolü konusunda, Avrupa Birliği’nin egemenliğini kaybetmesi olarak düşündükleri şeyi rahatsız ediyorlardı. Kamuoyu yoklamaları, işletme sahiplerinin işçi bulma güçlüğünün yanı sıra çetrefilli ticari sorunları ve külfetli evrak gereklilikleri olarak tanımladıkları şeyleri belirttiği için Britanyalıların duygularının Brexit’e karşı değişmeye başladığını gösteriyor.

Sakinlerin Brexit’i güçlü bir şekilde desteklediği Boston’da, Avrupa Birliği’ne yönelik tutumların değiştiğine dair çok az kanıt var. Ancak Bayan Pettitt gibi insanlar, Brexit’in kendi yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki etkilerini fark etmeye başlıyor.


Londra’nın 160 mil kuzeyinde bulunan Boston, İngiltere’nin 21. yüzyıldaki nüfus değişimlerinin en önemli örneği haline geldi.

Bir grup eski Komünist ülke 2004’te Avrupa Birliği’ne katıldığında, İngiltere, iş piyasalarını yeni iş gücüne hemen açan blok ülkelerinden yalnızca üçünden biriydi. O zamanlar, Polonya ekonomisi yüksek işsizlikten muzdaripti ve iyi niteliklere sahip yüksek motivasyonlu gençler de dahil olmak üzere yüzbinlerce Polonyalı İngiltere’ye taşındı.

Başta çiftçilik ve gıda işleme olmak üzere birçok işin olması nedeniyle Boston, 2004’ten sonra büyüdü. Ancak göçmen akını, okullar ve tıbbi hizmetler üzerinde baskı oluşturarak, sonunda kasabada Brexit yanlısı bir duyguya katkıda bulunan yerel bir tepkiyi körükledi. on yıl sonra.

Ancak Brexit’in başlamasıyla birlikte durum temelde tersine döndü – artık Polonya gibi ülkelerden gelen işçiler İngiltere’ye vizesiz çalışmak için gelemiyorlardı. Aynı zamanda, Doğu Avrupa’daki ülkelerin ekonomileri iyileşerek oradaki işleri daha cazip hale getirdi ve bazılarını – Britanya’da kalma hakkına sahip olanlar bile – ülkelerine geri döndürdü.

Boston yakınlarındaki bir çiftçi olan Sarah Pettitt, “İnsanların gelip hasat etmesini sağlayamazsanız, arka cebinizden banknotlarınızı çıkarıp ateşe atmayacaksınız,” dedi. Kredi… The New York Times için Andrew Testa

Lincolnshire Ticaret Odası’nın CEO’su Simon Beardsley, “Bazı Doğu Avrupalı çalışanların gelip hayatlarını kazanmaya çalışmaları o kadar avantajlı görünmüyor çünkü kendi ülkelerine geri dönmek daha rekabetçi” dedi. tarım, gıda işleme ve misafirperverliğe atıfta bulunan bir iş grubu.

2020’de koronavirüs pandemisi vurduğunda, daha da fazlası eve sürüklendi ve yine de kalanların bir kısmı çiftlik işinden uzaklaştı.


Onları değiştirmek zordur.

İngiltere’deki istihdam büroları hala yurt dışından çok sayıda işçi alıyor. Ancak önceden 22 kişiye istihdam sağlayan Bayan Pettitt, Orta Doğu ve Asya da dahil olmak üzere uzak yerlerden gelen göçle bile, özellikle yoğun zamanlarda önceki üretimini sürdürmesi için yeterli işçi olmadığını söyledi.

Çiftliklerde çalışmaya istekli veya Doğu Avrupa’dan gelenler kadar motive ve güvenilir insanları – Britanyalılar da dahil olmak üzere – bulmanın zor olduğunu söyledi.

“Pazartesi günü en iyi niyetlerle geliyorlar, 7’de gelmeleri gerektiği gerçeği hakkında inliyor ve inliyorlar” dedi. “Kalırlar ama ertesi gün onları görmezsin. Hepsi çok zor ya da çok zor ya da çok rahatsız edici.”

İngiltere hükümeti mevsimlik tarım işçileri için vize girişimleri sunsa da, bunlar daha çok meyve toplamaya uygun daha kısa süreli kalışlar ve işçilere geçici olarak yaşamaları için yer sağlayan işverenler için tasarlanmıştır. Bayan Pettitt’in çiftliğinde personel için kalacak yer yok ve yılın büyük bir bölümünde çalışabilecek ve bu nedenle yerelde yaşayan çalışanlara ihtiyacı var.

Boston şehir merkezinde, Doğu Avrupa ürünleri satan birkaç dükkan kapalı. Kredi… The New York Times için Andrew Testa

Çiftliğindeki ofisinde oturan Bayan Pettitt, Brexit’in ardındaki duyguyu anladığını söyledi. Avrupa Birliği tarım politikasının bir eleştirmeni olarak, yıllarca karışıklığa neden olacağından korktuğu için Brexit’e karşı oy vermesine rağmen, bu fikri prensipte desteklediğini söyledi.

Şimdi, uzun yıllar Boston’da çalışan ve Brexit’ten sonra kalmayı seçen sekiz Doğu Avrupalı işçiden oluşan bir ekibe ödeme yapıyor. Saatte ortalama 30 sterlin kazanabilirler – en az ücretinin üç katı. Bayan Pettitt, devasa bir enflasyon döneminde bu yüksek hisse oranlarını artırmanın bir seçenek olmadığını söyledi.


Yakınlarda, Naylor Farms, yıllardır Britanya’da kalma hakkıyla da bulunan, çoğu Polonya’dan olmak üzere yaklaşık 75 işçi çalıştırıyor. Çiftliğinin büyük sebze mahsulü nedeniyle bölgede “lahana kralı” lakaplı çiftliğin genel müdürü Simon Naylor, “Çok şanslıyız – iyi bir çekirdek kadromuz var” dedi.

Yine de, çiftliğinin şu anda işçi sıkıntısı çekmediğini söylese de gözünü geleceğe dikiyor.

Bay Naylor, “Bizim için çalışmayı bıraktıklarında, yaptığımız şeyi yapmaya devam edip etmeyeceğimizi veya personel açısından daha kolay bir şey yapıp yapmadığımızı düşünmek zorunda kalacağız” diye ekledi. Gıda için sebzelerden bitki proteini elde etme projesiyle şimdiden geleneksel tarımdan ayrılıyor.

Bu arada, son yıllarda Doğu Avrupalıların ayrılışı, Boston gibi bu bölgeden gelen yerleşimcilerin oraya taşınmasından sonra Massachusetts’teki şehrin adına ilham kaynağı olan kasabaların manzarasını da değiştiriyor.

Şehir merkezinde, Doğu Avrupa ürünleri satan birkaç dükkan kapalı. Polonya cemaatinin bir rahibi olan Rahip Stanislaw Kowalski, St. Mary Kilisesi’nin yanındaki evinde, 2015’te geldiği zamandan daha az Polonyalı olduğunu söyledi. Boston’da ve yakındaki iki kasabada hafta sonu Ayine yaklaşık 700 ila 800 kişi katılıyor. dedi – hala önemli bir cemaat olmasına rağmen, önceki yıllara göre kabaca 200 ila 300 daha az.

Bölgedeki Polonya toplumunun rahibi Rahip Stanislaw Kowalski, “Entegrasyon hemen gerçekleşmeyecek – bir nesil sürecek bir süreç” dedi. Kredi… The New York Times için Andrew Testa

Brexit’ten önce istihdam edilenler arasında, 2011’de üniversite diplomasıyla İngiltere’ye geldikten sonra Bayan Pettitt’in çiftliğinde çalışan ve beş yıl kalan Letonyalı Ieva Klavina da vardı.


Letonya’nın başkenti Riga’dan konuşurken, “Letonya maaşlarıyla karşılaştırıldığında iyi paraydı,” dedi. 22 yaşındayken bir haftada ailesinin her ay kazandığı kadar kazandığını hatırladı.

“Kolay değildi – günde bazen sekiz saat, bazen 10 saat çalışıyorduk” dedi. “Yaz aylarında çalışıyorduk ve hava gerçekten çok sıcaktı ve kışın çalışıyorduk ve hava gerçekten çok soğuk.”

Brexit referandumundan iki yıl sonra bir operasyon için Letonya’ya döndü ve orada iş bulmayı ve başarılı bir kariyer inşa etmeyi kolay buldu. Şu anda Letonya devlet polisinde uluslararası ilişkiler uzmanı ve Riga’da bir dairesi var.

Bayan Klavina, Brexit oylamasının arkasındaki nedenleri, Boston’un artan nüfusuyla başa çıkmakta zorlanması nedeniyle anladığını söyledi. Evdeki daha iyi fırsatlar ve Brexit’in yarattığı engeller göz önüne alındığında, İngiltere’nin çiftliklerinde çalışmanın artık genç Letonyalılar için özellikle çekici olmadığını söyledi.

Bayan Klavina, “Gençler benim 22 yaşımdayken düşündüğümden farklı düşünüyor” dedi. “Letonya’daki insanlara bu deneyimimi anlattığımda, ‘Aman Tanrım, bunu gerçekten sen mi yaptın?’ diyorlar.”

Massachusetts’teki şehrin adına ilham kaynağı olan Boston’da bir köprü. Kredi… The New York Times için Andrew Testa
 
Üst